Gå till huvudmenyn
Resebolag
Nyhetsbrev

Senast uppdaterat: wednesday 23.september 2020 - 06:57

Fes

Fès

Fés är en fascinerande kungaby i Marocko. Staden är ett viktigt handels- och hantverkscentrum, med en rik historia och en gammal stadsdel som från en annan värld. Här får du värme,dofter, upplevelser och intryck som kommer att sitta i länge.

Fez i Marokko - Foto: Tijmen van Dobbenburgh ©

Fez i Marokko

Foto: Tijmen van Dobbenburgh ©

Lite bakgrund
Fés är den äldste av Marockos fyra kungabyar, och grundades kring 789 av Idris 1. Staden hade sin glansperiod på 1100-talet med ca. 400.000 invånare och räknades då som muslimernas heligaste stad efter Mekka.


Som marockansk huvudstad var staden under medeltiden en av de viktigaste i den islamitiska världen, känt för sina skolor och byggnadsverk. Universitetet i Fés undervisade bland annat i astronomi och filosofi, och många sökte sig dit, även från Syd-Europa.

Medinan
För en nordbo på besök i staden för första gången, kan Fès upplevas både förvirrande, lite skrämmande, men även charmerande på samma gång. Gamla Stan kallas Fè el Bali och är ett konglomerat av runt 9600 trånga och kringliga gator, inringade av en stadsmur på 16 km.

Det mest fascinerande med Gamla Stan är att det är lika trångt, krokigt, brant och smalt som när staden grundades för mer än 1000 år sedan. Bilar är där inte plats till och gatuskyltarna har gjorts för åsnor och mulor.

Mycket är som det alltid har varit i staden och den är ett eldorado för turister på jakt efter spännande hantverk och marockansk kultur. Att Gamla Stan är uppsatt pa UNESCO’s världsarvslista för kulturminnen bör inte förvåna någon.

Mosker
Fès hade under en tid runt 800 mosker. Varje liten stadsdel hade sin egen moske, men med tiden har många forsvunnit och idag finns bara drygt ett hundratal kvar. Ar du intresserad av kultur, och det är du nog om du reser till denna stad, får du med dig många sevärdheter.

Karaouine-moskeen liggar i centrum av Fè el Bali och är Nord-Afrikas största. Mosken blev ursprungligen byggd av en kvinna 856 vid namn Fatima år 856. På senare tid har mosken byggts ut till att bli ett gigantiskt och fascinerande byggnadsverk. In i koret kommer du bara om du är muslim. De "otrogna" kan titta in i dörren, men annars bara betrakta mosken från utsidan.

Garverier
Fès har långa traditioner i skinn tillverkning och fortfarande är detta en utbredd
verksamhet. I stora ”bikupor” som ligger tätt, garvas och färgas skinnet från tidig morgon till sena kvällen. Hantverket är gammaldags, ett smutsigt arbete, det luktar lite märkligt, men traditionen fortsätter än idag.

Övernattning och underhållning
I Gamla Stan går man på sightseeing, men man bor i den nyare delen av staden. Här ligger de flesta hotellen i ett område med franska influenser.

I den nya delen av staden hittar du även många caféer, restauranger,och annorlunda affarer. Det är här du handlar bäst medan Gamla Stan ger dig alla nya intryck.

Epilog
Fès är intressant på många sätt och ett resmål för de som önskar uppleva främmande kulturer med speciella omgivningar. Här är det varmt, det doftar starkt och det är många intryck att ta emot. Men är man öppen för nya impulser och vill pröva något nytt, kan absolut Fès vara en spännande bekantskap.

Gi dette resemålet din stemme:

  • Oppnått 2.4/5 stjerner.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Poäng 2.4/5 stjärnor Tack för din rösta!

 
a n n o n s ↓

Paketresor

Resa från:
Resa till:
Avresa:
Längd:
Sortera efter:
Billigaste til:

- bara flyg:

,-

- flyg & hotell:

,-
Här kan du söka och jämföra charteroperatörer och utvalda flygbolag. www.solfaktor.se
 

Flygbiljetter

Tur/retur Enkel
Från:
Till:
Avresa:
Hemresa:
Typ biljett:
Vuxna:
Barn 2-11 år:
Barn 0-1 år:
 

Vädret idag

Fes

18°C

 
Smarta köp
 

Tipsa en vän

Dela gärna med flera!

Din e-mailadress:

Mottagare:

Skicka
 

Resemarknad.se - Sveriges mest kompletta webbplats för dig som skall ut att resa!

Ferieguiden.no Billigerejser.dk Resemarknad.se Resemarknad.se RSS Feed Add to Google

Resemarknad.se förbehåller sig alla rättigheter, Norway Copyright 2000 - 2020
Vid administrativa frågor, kontakta Resemarknad.se, Norway - Telefon: +47 41 22 00 50 (mån - fre: 0900 - 1600)
VD och ansvarig redaktör: Trond Gudmundsen. E-post skickas till: on.nediugeiref@get
Marknadsansvariga: Kent Gudmundsen. E-post skickas till: on.nediugeiref@gk

Våre samarbeidspartnere: Kelkoo.se / Holidayautos.se / Solfaktor.se / Yr.no / Ticketservice.no / Bokkilden.no / Novasol.se / Gouda.no

Alla meddelanden på Resemarknad.se är givna i god tro och informationen har blivit insamlad och återgiven efter bästa förmåga. Resemarknad.se garanterar inte innehållets korrekthet och tar inte heller ansvar för om enskilda meddelanden skulle visa sig inte stämma. Resemarknad.se avsäger sig därför allt ansvar för fel, misstolkningar och delvis eller total förlust, missräkning, oförsiktighet eller skada som kan bli en följd av användande av informationen som står på de här sidorna.
Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!ICRA and FOSI checked